Ваше здоров'я у ваших руках
Ваше здоров\

Поділитися новиною:

Ваше здоров'я у ваших руках

Епідемічна ситуація в районі щодо гострих кишкових інфекцій (ГКІ) залишається напруженою. За 4 місяці 2018року показник захворюваності на ГКІ дещо збільшився -51,8 на 100 тис. населення., проти 48,1 на 100 тис.нас у минулому році. Значно збільшилась захворюваність серед дитячого населення, і становить 92,9%, проти 69,2% за аналогічний період минулого року. Зареєстровано 5 поодиноких випадків ГКІ в організованих колективах (4 в школах та 1 в дитячому садочку).

В першу чергу підвищення захворюваності пов'язано з порушенням санітарних норм при приготуванні, зберіганні та реалізації харчових продуктів. Велика кількість порушень  допускається при проведені масових урочистих заходів, зокрема різних  урочистих  подій ( дні народження, весілля, випускні.)   як у закладах громадського харчування так і приватно.

З метою недопущення виникнення епідемічних ускладнень рекомендується:

Утриматись від масових святкувань та приготування страв в домашніх умовах, при відсутності необхідної кількості технологічного та  холодильного обладнання.   

Урочисті  події ( дні народження, весілля, випускні.)  проводити  на  об'єктах  громадського  харчування з достатньою кількістю посадочних   місць, забезпечених  виробничими приміщеннями, технологічним,   холодильним  устаткуванням, миючими ,  дезінфікуючими засобами, професійно підготовленим персоналом.

Не використовувати для приготування страв сире м'ясо тварин, птиці, курячих та качиних яєць, сметани та страв, які не пройшли відповідних лабораторних досліджень на наявність збудників хвороб.

Закупку сировини та продуктів для виготовлення страв, проводити в магазинах та на ринках при наявності на продукцію документів, що засвідчують їх безпечність та якість (висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, сертифікати відповідності, ветеринарні свідоцтва, якісні посвідчення).

   Утримуватись від замовлення чи приготування м'ясних та рибних фаршированих страв, холодців, заливних, паштетів та інших страв, які заправлені майонезом чи сметаною, тортів та тістечок з кремом, особливо в теплий період року.

Дотримуватись при зберіганні сировини, готової продукції, страв температурного режиму холодильного обладнання/

Не допускати сумісне зберігання сировини (м'яса сирого, яєць, овочів) готової продукції та страв в одному холодильнику.

Дотримання даних рекомендацій допоможе запобігти  виникненню   спалахів  гострих кишкових інфекцій та групових харчових отруєнь.

 

 

Web-адреса: rdatf.gov.ua/news/id/3805 | Переглядів: 44Дата публікації: 10:41 08.05.2018
Версія для слабо- зорих