Сезон кавунів
Сезон кавунів

Поділитися новиною:

Сезон кавунів

Розпочинається сезон баштанних і, як завжди з кавунів. Кавуни – цінний харчовий продукт, що містить значну кількість корисних речовин. Він має цілющу дію при хворобах печінки, жовчного міхура, нирок і сечовивідних шляхів. Однак зробити кавуни чи дині небезпечними для здоров’я можуть як неправильні умови їх вирощування, транспортування, зберігання і споживання, так і порушення правил торгівлі ними.

Побоюватися перш за все  слід придорожніх кавунових розвалів, куди інколи потрапляє забракований товар. Місце торгівлі баштанними має бути огороджене і під навісом, а самі ж продукти – розкладені на товарних лотках, а не звалені в купу на землі. У недбало накидані кавуни через мікротріщини здатні проникати бруд і хвороботворні мікроорганізми. Крім того, баштанні, що продаються обабіч дороги, всього за кілька годин вбирають в себе важкі метали, що містяться в автомобільних вихлопах. 

 Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою, з вм’ятинами, підгнилі або вже розрізані. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду у присутності повітря (досить навіть маленької ранки), і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів. Крім того, нерідко продукт з’їдається не відразу і зберігається розрізаним не у холодильнику, а при кімнатній температурі. У цих умовах на поверхні плоду також починають розмножуватися мікроорганізми. І замість отримання приємності від споживання смачних плодів, можна захворіти на сальмонельоз, дизентерію чи інші кишкові інфекції, або заразити себе глистами — аскаридами, волосоголовцями чи деякими іншими.

У продавців обов’язково повинні бути документи, що засвідчують якість та безпечність партії товару, що реалізується, результати лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів.
 Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які зв’язують гемоглобін крові, порушується перенесення останнім кисню до клітин організму, що спричиняє розвиток гіпоксії та загальної інтоксикації. Особливо небезпечні такі кавуни з нітратами для ниркових хворих і малюків. Щоб уникнути плачевних наслідків, не варто давати кавун дитині до 2 років, коли організм малюка ще недостатньо зміцнів, а для старших краще купувати їх у період природного дозрівання.   До речі, якщо Ви сумніваєтесь у концентрації нітратів у будь-якому продукті, дослідження їх вмісту можливо провести у акредитованих лабораторіях, у тому числі у лабораторії Теофіпольського районного лабораторного відділення.

Важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати по сезону, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим. Для динь і кавунів – це серпень-вересень.

 

Фельдшер санітарний Григорчук Іванна

 

Web-адреса: rdatf.gov.ua/news/id/4278 | Переглядів: 50Дата публікації: 14:58 07.08.2018
Версія для слабо- зорих